Τι είναι αυτό που λέμε επιστήμη; Έχει όρια στη γνώση του κόσμου που δημιουργεί και, αν ναι, πού μπορούν να εντοπιστούν; Τι υπάρχει πέρα από αυτά και πώς “αυτό” το πέραν των ορίων αλληλεπιδρά με την επιστήμη και την εξέλιξή της;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που η σειρά του αντιφώνου “Συζητώντας για την επιστήμη και τα όριά της” φιλοδοξεί να προσεγγίσει και να ανιχνεύσει. Σε αυτή την προσπάθειά της συνομιλεί με επιστήμονες, φιλοσόφους και καλλιτέχνες που έχουν κινηθεί στην περιοχή των επιστημονικών ορίων ξεκινώντας είτε από την περιοχή εντός τους είτε από κάποιο σημείο έξω από αυτά. Τη σειρά επιμελείται και παρουσιάζει ο Βασίλης Κωνσταντούδης (δρ. φυσικός, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος).

Στην πρώτη εκπομπή συνομιλητής της σειράς είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Παύλος από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο Γ. Παύλος πέρα από το καθαρά επιστημονικό έργο του έχει διευρευνήσει συστηματικά τα φιλοσοφικά όρια της επιστημονικής μεθόδου μέσα στο πλαίσιο της διαχρονικής ελληνικής και ορθόδοξης παράδοσης (βλ. το βιβλίο του Νόστος Ασύμμετρος Προσώπου). Αφετηρία σε αυτή τη διαδρομή του αλλά και διαρκής συνοδός, η εμπειρία της χαράς και του θάμβους στη συνάντηση με τον κόσμο. Αυτή η εορταστική εμπειρία του κόσμου αποτελεί και το έναυσμα για την έναρξη της συζήτησης και ίσως η πρώτη νύξη για τα όρια της επιστήμης όπως την ξέρουμε σήμερα.

antifono.gr